Am locuit 10 ani la parter (un sfert de viață) și a fost o experiență faină. În acest articol împărtășesc mai multe detalii despre această experiență și îți aduc în atenție câteva aspecte de luat în considerare când vrei să cumperi sau să închiriezi un apartament la parter.
Fac asta pentru că atunci când îi întreb ce caută, foarte mulți cumpărători sau chiriași spun din start “exclus parter și ultimul etaj”. Când e vorba de parter, îngrijorările lor sunt legate de mai multe aspecte, cum ar fi: lipsa luminii naturale, lipsa intimității, faptul că poate fi mai frig în apartament, zgomotul, mirosul sau alte probleme în casa de la canalizare, probleme cu apa caldă, zgomotul liftului.
Specific de la început că eu sunt o persoană matinală, îmi plac liniștea și intimitatea și îmi mai place lumina soarelui dimineața - să văd răsăritul din casă este pentru mine ceva ce îmi face ziua bună. Am locuit într-un bloc vechi, construit prin anii 1975-1976, în Titan și am fost chiriaș în acel apartament. În blocurile noi, multe din apartamentele de la parter au curte sau grădină, deci clar un avantaj, așa că pe ele nu le includ aici.
Dacă vrei cât mai multă lumină naturală în casă, caută un apartament care sa aibă ferestre cât mai generoase, în așa fel încât să pătrundă în casă cât mai multă lumină. De preferat să fie orientat spre Est sau Sud (spre Vest e mai cald în casă după amiaza, spre Nord de obicei e mai răcoare și ceva mai puțină lumină). Blocul în care am locuit eu are o grădină în față, cu flori și copaci și apartamentul era orientat spre Est, cu ferestre pe toată lățimea camerelor, așa că în prima parte a zilei intra multă lumină. Dupa-amiaza era răcoare și câteodată simțeam nevoia de ceva mai multă lumină, asta și din cauza copacilor din fața blocului - acesta ar putea fi văzut ca un minus. Pe mine mă încântau mărul, teiul, iasomia, trandafirii din grădină, așa că am fost mai mult decat dispusă să trec peste acel minus.
Al doilea aspect, încălzirea. Blocul în care am stat eu are subsol și acesta era menținut curat și uscat. Țevile de încălzire de multe ori trec pe sub apartamente, astfel că este chiar cald în casă, cel puțin în cazul meu puteam sta iarna în pantaloni scurți și tricou.
Intimitatea. Sau lipsa ei, de fapt. Cum am spus mai sus, blocul în care am stat are o grădina în față, lată de vreo 7 metri. Asta face să nu fie trotuar pentru pietoni aproape de ferestrele blocului. Apoi, în fața blocului mai este o parcare, astfel că distanța până la strada era suficient de mare. Toate acestea mi-au asigurat atât intimitate în casă cât și liniște, auzeam zgomotul străzii, dar nu într-un mod deranjant. Draperii mi-am pus doar când am vrut să nu mai trezească soarele la 5 dimineața, în rest nu am simțit în vreun fel că mi-ar lipsi intimitatea.
Apropo de liniște, dacă iei în considerare să cumperi un apartament la parter, orientează-te spre un bloc într-o zonă liniștită (pe mine, de exemplu, sunt sigură ca m-ar trezi primul tramvai care ar trece prin fata blocului). Asta nu înseamnă, însă că apartamentele de la parter de pe Camil Ressu sau Theodor Pallady nu sunt locuite, dar dacă ești o persoană cu somnul mai ușor, e bine să fii prevăzător.
Alt aspect, foarte pozitiv din punctul meu de vedere, apa caldă. Știi cum e când stai la un etaj superior și aștepți mai mult de 5 minute pană ajunge apa caldă la tine, cum nu mai ai răbdare când tu ai nevoie să te speli chiar acum și cum plătești apă rece la preț de apă caldă? Ei bine, la parter e tocmai invers, deschizi robinetul și ai apă caldă! Minune, nu? :)
Probleme cu canalizarea, cum aud povești de groază cu țevi sparte, refulări de wc sau alte probleme cu apa din cauza ploilor de exemplu, nu am avut. Subsolul blocului era curat și uscat, vecinii își depozitau acolo diverse lucruri. Singura problema a fost când, din neatenție, un vecin a oprit apa rece pentru o parte din bloc. :) Pentru a preîntâmpina probleme legate de canalizare exista diferite sisteme care se pot monta, clapete antiretur, de exemplu.
Un alt aspect luat în considerare de către unele persoane este zgomot liftului. Eu nu am stat chiar lângă lift deci ușa acestuia am auzit-o trântindu-se foarte rar și nici atunci nu m-a deranjat. Mai auzeam vecinii vorbind în scara blocului sau în fața scării dar nu așa de mult încât să văd asta ca pe o problemă.
Lipsa balconului poate fi un minus, sunt multe apartamente la parter care nu au balcon, așa că este cu siguranță un aspect de luat în considerare.
Mai este un aspect pentru care mai ales oamenii cu copii mici aleg parterul: când blocul nu are lift și ai de cărat copil, cărucior și încă alte o sută de lucruri, este mult mai avantajos să locuiești la parter. Plus că nici vecinii nu se plâng când cei mici mai aleargă prin casă sau altele de genul acesta.
Am lăsat pe ultimul loc prețul. De multe ori, apartamentele de la parter și ultimul etaj au un preț mai mic decât cele de la etajele intermediare, tocmai pentru că mulți cumpărători le ocolesc, din cauza minusurilor pe care le percep. Așa că dacă vrei neapărat un apartament într-o anumită zonă dar știi că ai un buget limitat, te invit să vezi cum ai putea lua în considerare să locuiești la parter.
Sper că ți-a fost utilă această împărtășire, dacă pot să îți răspund la alte întrebări despre cum e să locuiești la parter, lasă-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj!
Poza e de aici