Eu când aud de la cumpărători expresia “haideți că vin de curiozitate la vizionare” văd imediat un semn mare de stop care apare în fața mea și nu îi lasă să treacă. Știi ce nu fac cumpărătorii care vin la vizionare de curiozitate?
Despre partea aceasta a muncii noastre, de găsirea clienților, care este de fapt cea mai grea, puțină lume vorbește. Pare cumva că clienții vin pe tavă la noi: uite, Ramona, ai fluturat bagheta magică și a apărut un client. Nici unui agent pe care îl cunosc nu i s-a întâmplat asta, și cunosc destul de mulți.
Cum încep, ce fac, unde mă acreditez, cum găsesc clienții, ce le spun, cum lucrez cu ei - sunt doar câteva din întrebările pe care le aveam și eu acum 10 ani. Acum am câteva răspunsuri.
Dacă ar exista o alarmă care să semnalizeze (ne)motivația vânzătorului de a vinde, în acest moment al discuției ar suna așa cum sună RO-ALERT când ne anunță că ceva periculos urmează să se întâmple: atenție, vânzător nemotivat la orizont! Agenți imobiliari, păstrați distanța!
Cele mai mari „bătălii” ale mele cu un vânzător se dau de multe ori pe preț. Degeaba îmi spune vânzătorul „Ramona, eu vreau să vând”, dacă îmi spune că prețul la care vrea să vândă este cu 20% mai mare decât cel estimat de mine.
Pe baza comisionului, vânzătorii fac deja o primă selecție a agenților imobiliari cu care vor colabora. Astfel aleg, de multe ori, un agent imobiliar care le cere un comision mic, după părerea lor, fară să pună în balanță încă un lucru foarte important, pe care l-am detaliat în articol.
Mi se pare, câteodată, că cumpărătorii de case caută unicorni. Tind către un ideal, către ceva nemaipomenit, acea casă perfectă desprinsă din visurile lor. Doar că unicornii există, în majoritatea cazurilor, doar în basme.
Un cumpărător care este nevoit să facă efortul de a-și imagina cum vei face tu cutare sau cutare lucru va avea rețineri în a cumpăra casa ta. Principalul motiv este lipsa de încredere.
Îmi place această expresie, “a (nu) îmi pune toate ouăle într-un singur coș” și chiar are aplicabilitate în imobiliare. Pentru că am întâlnit-o des, am analizat perspectiva în acest articol.
Ce mi-a adus scrisul pe blog? Cel mai mare câștig cred că este binele. Primesc atâta bine de când scriu, de la oamenii din jurul meu, mult mai mult decât mi-aș fi putut imagina vreodată.
Am ajuns la concluzia ca în primul rând noi, agenții imobiliari, trebuie să înțelegem cine sunt clienții noștri și apoi să comunicăm acest lucru și persoanelor cu care venim în contact, să creăm noi cadrul și să le ajutăm să înțeleagă dacă sunt clienții noștri sau nu.
Cum afectează aceste mirajul bazelor de date piața imobiliara? Vânzătorii au impresia că piața este plină de cumpărători și că vor putea vinde oricând, iar cumpărătorii au impresia că piața este plină de proprietăți și că au zeci de opțiuni la dispoziție. În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa.